youtube   facebook   linkedin

​40 års jubilæum 2017 - Historien

Begyndelsen:

Keld Thomsen blev udlært Karetmager hos Søndersø Karosseri i 1970.

”Jeg mødte ofte folk i branchen som fortalte mig, at hvis jeg en dag startede op for mig selv, vil de købe opbygninger hos mig” fortæller Keld Thomsen.

I 1977 besluttede Keld Thomsen at bygge eget værksted i Søndersø.

1. september 1977 startede Keld Thomsen Fyns Karosseribyg i Søndersø under overskriften”En ny mulighed”.

Keld fra Søndersø, også kendt i branchen som ”ham med kasketten”,

Den personlige relation til kunderne var fra første færd nøgleordet i Fyns Karosseribyg.

Med opbygninger for DOMI med Sharpa lad og Cargo-Van kasser, startede Keld værkstedet op på Maltgørervej 4 i Søndersø, med én medarbejder og hustruen Grete, som hjælp på kontoret ved siden af hendes fuldtidsjob som sygehjælper. Målet var en rolig udvikling med 4 ansatte efter 4 år, men sådan skulle det ikke gå, allerede efter de første 12 måneder havde Keld 12 ansatte og ordrebogen var godt fyldt op. Firmaet fik en fantastisk start med vind i sejlene.

Udvidelse og krise:

I 1981 kunne Keld og Grete således udvide med Hal 2, til at omfatte i alt 2000 m2.

Men i 1981 og 1982 indsatte økonomikrisen og ordremængden faldt drastisk, og i perioden blev kun de nære og faste kunder. Redningen skulle blive Kelds gode relationer i nærområdet, og det lykkedes at leje Hal 2 ud til bl.a. lager- og kornopbevaring. Senere blev der udvidet med en glasfiber boks, til reparation af glasfiber skader. Således kunne virksomheden styre igennem krisen med skinnet på næsen. I 1983/84 var ordrebeholdning igen intakt og kapaciteten på Maltgørervej fuldt udnyttet.

I mellemtiden var flere produkter kommet til, herunder glasfiber paneler fra Norfrig, Z-liften, Nopa påhængsvogne og HMF kraner.

Blomster-kasser

Paneler fra Norfrig og kærrechassiser fra Gelsted blev også startskuddet for opbygning af lastbiler til blomstertransport, en produktion som har været en hjørnesten i virksomheden gennem mange år, med den spirende Fynsk blomster branche, hvor virksomheder som GASA Odense og flere blomstervognmænd såsom Flower Trans, Alex Andersen, Båring Blomster, Carsten Pedersen Rynkeby, Palle Holmegaard og Hans Juel Jensen. Fragt, entreprenør og kornbiler blev også fremstillet til bl.a. Søndersø Entreprenør og Vognmands Forretning og Melby Vognmandsforretning, SAB Skamby Korn & Foderstof m.fl. var blandt kunderne.

Medarbejderne:

Inden begrebet CSR blev en del af danske virksomheders begrebsverden, var det en naturlig del af Kelds ”rekruttering”. Et samarbejde med det dengang lokale jobcenter i kommunen omkring beskæftigelse af unge, som på den ene eller anden måde havde fået en ”skæv” start. De fik arbejde som fejedreng med lovning om uddannelse hos Keld der havde sin egen specielle facon at hjælpe dem på rette vej. Fyns Karosseribyg har gennem årene udlært en lang række lærlinge og flere af dem er stadig medarbejdere i virksomheden. ”Uddannelse af lærlinge er en æresforpligtelse hos os” udtaler Michael Krogsøe Thomsen, 2. generation i virksomheden. ”Ofte er der rift om ny udlærte svende fra Fyns Karosseribyg, fordi lærlingene her får lov, at prøve kræfter med mange typer opgaver – fra el- og hydraulikarbejde til arbejde med sort stål, aluminium og rustfrit stål. Bredden gør det omvendt sværere, at rekruttere nye medarbejdere. Her rekrutteres gerne blandt landbrugs- og maskinmekanikere foruden kleinsmede”, også det sociale ansvar er fortsat en vigtig del af virksomhedens værdigrundlag.

Værdier:

Kvalitet og service i top, har fra begyndelsen været den stærkeste værdi i Fyns Karosseribyg. ”Høj servicegrad og høj arbejdskvalitet, kunder skal, hvad enten de bestiller en ny opbygning eller reparationer, kunne regne med at de får for første klasses arbejde, og de skal vide at vi sørger for at holde dem kørende uanset tid og sted på døgnet” udtaler Keld Thomsen i forbindelse med en artikel i Erhvervsbladet i 1983.

Generationsskiftet:

I 2002 blev et skelsættende år for Fyns Karosseribyg. Grete og Keld kunne fejre 25 års jubilæum. Grete og Keld overlod roret til deres søn Michael. Et glidende generationsskifte i det Michael, som er udlært hos Fyns Karosseribyg, GMF Gelsted og HMF i Højbjerg, havde været en aktiv del af virksomheden gennem flere år og bl.a. stået for en modernisering af lager, papirgange og indførelse af IT.

Keld udtalte i forbindelse med generationsskiftet ”Jeg har altid sagt, at når vi fik EDB, så var det tid for mig at takke af”. I forhold til Kelds videre engagement i virksomheden ”Michael er velkommen til at spørge mig til råds, men jeg vil ikke blande mig, for nu er det ham som bestemmer”

Fyns Karosseribyg i dag:

Indtil 2008 var virksomheden på Maltgørervej 4 i Søndersø hovedkontor og værksted. Men pladsen blev for trang og i 2008 åbnedes afdelingen Odense, som nu er hovedkontor for Fyns Karosseribyg A/S.

Produktprogrammet er stadig karosseriopbyg, og i dag består ydelserne ud over service og reparation, af opbygning med kran, hejs og tip, opbygning af kasser, med forhandlinger af Z-lift og BÄR lift, Palfinger kraner, HMF kraner og hejs, F.X. Meiller tip og kroghejs, SOR Iberica kølekasser, Wielton blokvogne, NÄRKO foldedørskasser, samt fremstilling af egne chassis´er af mærket ”FYNCAR” fra 5 chassisfabrikker i Polen, Tjekkiet og Tyskland.

Keld og Grete Thomsen er at træffe ved jubilæet på Teknikvej 57, fredag 1/9-2017

Firmainfo

Fyns Karosseribyg A/S

CVR: 75645317

Adresse

Teknikvej 57

5260 Odense

Kontakt os

Tlf.: 64 89 17 38

Generel e-mail: info@fkb-as.dk